Ana içeriğe atla

SERVİ AĞACININ GENEL ÖZELLİKLERİ

Ağacın en önemli özelliklerinden birisi çok hafif olmasıdır bu yüzden tınlama uzunluğu çok
Serviler tek evciklidirler.Erkek ve dişi çiçekler farklı dallarda bulunur.Erkek çiçekler uzunca silindirik ve küçüktür.Dişi çiçekler haç şeklinde karşılıklı dizilmiş ve her birinde birçok tohum taslağı bulunan çok sayıda kozalak pullarından oluşur.( 1,5 – 4 cm çapında ) , 6 -12 pul ihtiva eder, her pulun altında 30 – 40 tohum bulunur.Tohumlar ikinci yıl olgunlaşır. Kozalak pulları kalkan şeklinde olup kozalağın ortasında bir noktaya bağlanır.Her bir kozalak pulunun altında çok sayıda tohum bulunur.Tohumlar sert kabukludur.Yol ağaçlandırmasında rahatlıkla kullanılmaktadır.Uygun iklim koşullarının bulunduğu yerlerde rutubetli saf kum topraklardan, hafif veya ağır balçık veya kurak, kireçli topraklara kadar değişik özellikteki topraklarda yetişebilir.Özellikle hiçbir ağaç türünün yetişmediği fazla kireçli topraklarda iyi gelişir.Servi ağaçları uzun oldukları kadar ince bir yapıya sahiptir.Tüm serviler park, bahçe, koruyucu şerit ve canlı çit ağaçları olarak çok dekoratiftirler.Doğal olarak, Akdeniz bölgesinden Himalaya’lara kadar olan bölgede yetişmektedir.Yaz kış yeşildir, yaprağını dökmez. Yaprakları el ile ovulduğunda limon kokusu geldiğinden limoni servi ismi almıştır.Her dem sarı renklidir.Limon servi güneş sever. Rüzgara dayanıklıdır,hatta deniz yakınlarında bile rüzgardan zarar görmez.Uyumlu ve kolay büyütülebilen bir ağaçtır.Soğuk havadan etkilenmez.

Genç fidanlar -10 dereceye kadar dayanır, hatta daha büyük ağaçlar daha soğuk havalara dahi dayanabilir. Limoni servi, saksı içinde de çok hoş görünüm sağlayan ve uzun süre dayanan bir ağaçtır.Geniş bir toprak saksı içinde her tür dış mekanda birkaç sene boyunca yetiştirilebilir.Piramidal tepeli bir ağaçtır. 10m’ye dek boylanabilen, piramit görünüşlü, geniş ve yaygın dallı herdem yeşil, bir ağaçtır.Kabuk, koyu kırmızımsı renkli ve pulsu çatlaklıdır. Dallar yana ve yukarıya yöneliktir. Pulsu yapraklar belirgin altın sarısı renginde, hoş kokulu, sıralar halinde dizilmişlerdir.Kozalak küremsi, 2,5–3,8cm olup, 4–6 çift puldan oluşur. Kozalak önce yeşil, sonra parlak kahverengi, üzeri morumsu dumanlıdır.Türkiye’de de yetişebilmektedir. İyi drenajlı ve verimli toprakları sever. Fakir topraklara uyum sağlar. Tuzlu ve sahil topraklarında da yetişmektedir.  Şiddetli donlardan zarar görür. Işığı sever ve Ilıman iklimde güzel yetişmektedir. Her dem sarı renklidir. Ülkemize dışarıdan ithal fidan olarak getirilmekledir. Pul yaprakların sırt kısmında belirgin olmayan yağ bezeleri bulunur. Dona karşı hassastır. Güneşli yerleri sever, geçirgen topraklarda iyi gelişme gösterir.

Kullanıldığı yerler:  Altın sarısı yaprakları ile dekoratif bir park ve bahçe bitkisidir.Soliter, küçük gruplar, canlı çit bitkisi ve vurgu elemanı olarak kullanılır. Hızlı büyür ve makaslanarak şekil verilebilir.

SERVİNİN TIPTA KULLANIM ALANLARI

Servi Nisan veya Mayısta çiçek açar,erkek çiçek 4-8mm, dişi çiçeklerinden zamanla kozalaklar meydana gelir. Kozalakları (meyvesi) 2,5-4cm çapında önce yeşil, sonra olgunlaşınca kahverengimsi esmer renkte, üzeri düzensiz şekilde sert kalın, odunsu, kalkan gibi 8-15 parçadan meydana gelen bir kabuğu vardır ve küre şeklindedir.

Hasat zamanı: Yaprakları yılın hemen her ayında toplanabilir, fakat Nisan-Mayıs ayında toplanırsa daha iyidir. Kozalakları tam olgunlaşamadan yani yeşilken toplanır çay veya tentürü yapılır.

* Servi ağacının dal ve yaprakları ve  kozalakları kullanılmaktadır. Dal ve yapraklarından elde edilen uçucu yağı da çok faydalıdır haricen kullanılır. Elde edilen yağın içeriğinde, tanen ve servi kafurusu vardır.

* Servi yaprağı sürgünü ve kozalağı çay, tentür, eterikyağ ve natürel ilaç yapımında kulanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Limoni Servi Özellikleri

Limon servi güneş sever. Rüzgara dayanıklıdır, hatta deniz yakınlarında bile rüzgardan zarar görmez. Uyumlu ve kolay büyütülebilen bir ağaçtır. Soğuk havadan etkilenmez. Genç fidanlar -10 dereceye kadar dayanır, hatta daha büyük ağaçlar daha soğuk havalara dahi dayanabilir. Limoni servi, saksı içinde de çok hoş görünüm sağlayan ve uzun süre dayanan bir ağaçtır. Geniş bir toprak saksı içinde her tür dış mekanda birkaç sene boyunca yetiştirilebilir. Ağacın kabuğu koyu kırmızımsı renkli ve pulsu çatlaklıdır. Dallar yana ve yukarıya yöneliktir. Pulsu yapraklar belirgin altın sarısı renginde, hoş kokulu, sıralar halinde dizilmişlerdir.  Türkiye’de de yetişebilmektedir. İyi drenajlı ve verimli toprakları sever. Fakir topraklara uyum sağlar. Tuzlu ve sahil topraklarında da yetişmektedir.  Şiddetli donlardan zarar görür. Işığı sever ve Ilıman iklimde güzel yetişmektedir. Kullanıldığı yerler:  Altın sarısı yaprakları ile dekoratif bir park ve bahçe bitkisidir. Soliter, k...

Leylandi özellikleri

Leylandi Özellikleri Melez Servi olarak da adlandırılan bitkinin latince orijinal adı: Cupressocyparis x leylandii  dir. Leylandi bitkisi iki ayrı tür olan Alaska Sediri (Chamaecyparis nootkatensis) ve Monterey servisi’nin (Cupressus macrocarpa) çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’ de rastlantısal olarak ortaya çıkarılmıştır. Bu bitkinin pek çok varyasyonu elde edilmiştir. İlk başlarda noel ağacı olarak kullanılmak üzere yetiştirilmiş olsa da daha sonraki dönemlerde çoğunlukla bahçelerde çit oluşturmak ve peyzaj uygulamalarında soliter gruplandırma olarak kullanılmaktadır. Bitki konik bir yapıya sahip olup, 15-20 metreye kadar uzaya bilmektedir. Bazı makalelerde 7 metre genişlik yapabildiğinden bahsedilmektedir. Sık formlu ve her mevsim yeşil yapraklı bitkilerdir.  Sürgünleri ince ve narindir, sürgünlerin zedelenmesi büyüdüğü zaman düzgün gövdesinin bir nebze bozulmasına yol açabilir, ayrıca yaprakları dört köşelidir. Humusca fakir yapıya sahip kumlu balçık top...

Çitlerin ve odunsu bitkilerin budanması

Odunsu bitkilerin kesilmesi bahçe mevsiminin başlamasıyla birlikte yapılması gereken ilk işlerden birisidir. Çitler, çalılar veya ağaçlar; doğru kesim yeni sürgünler için son derece önemlidir. Çitleri ve odunsu bitkileri budarken lütfen bölgeye özgü dinlenme dönemlerine riayet ediniz. Dinlenme dönemleri bitkiler için olduğundan ziyade içlerinde bulunan kuş yuvalarını korumak içindir. Dolayısıyla, yuva yapma mevsiminde çitlerin, çalıların budanması kuşların üreme alanlarının kolayca bozulmasına yol açabileceği için çitler ve ağaçsı bitkiler bu dönemlerde temizlenmemeli veya kesilmemelidir. Profesyonel budama Odunsu bitkileri keserken aşağıda belirtilenleri birbirinden ayırt etmeliyiz: • Gövdenin budanması • Seçici budama • Şekillendirme ve bakım budaması 1. Gövdenin budanması Burada ağaçsı bitkiler yer seviyesinin yaklaşık 20 cm üzerinde el genişliğinde kesilir, bu işlemden sonra bitkiler yeniden filizlenir. Ancak, yaban hayatını korumak için çalılar, çitler uzunlukla...