Ana içeriğe atla

Leylandi Yetiştirciliği


Leylandi, melez servi olarak da bilinen bir çit bitkisidir. Bu bitki 1888 yılında İngiltere’de tesadüfen bulunmuş bir bitkidir. İki ayrı tür olan Monterey Servisi ve Alaska Sediri’nin doğal yollar ile çaprazlanması ile ortaya çıkmıştır. Latince “Cupressocyparis Leylandi” olarak adlandırılan bu çit bitkisinin anavatanı olarak İngiltere’nin Güney Galler eyaleti gösterilebilir.

Leylandi, benzeri bitkilerin aksine dalları kesildiğinden ya da yağmurdan sonra etrafa ferahlatıcı ve kendine özgü bir koku yayar. İyi güneş alan yerlerde maksimum büyüme gösterir ve kısmen de olsa gölgeye tahammülü vardır. Nemli ortamlarda ise oldukça çabuk büyüyen leylandi bitkisinin fidanının yetiştirilmesi sırasında bazı metotlar takip edilmelidir.



Leylandi Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Leylandi fidanı yetiştiriciliği için birkaç yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlerden ilkinde 15 cm uzunluğundaki anaç bitkiden kesilen dallar, kum ve toprak karışımı ile dikilir. Nemli ortamda ya da seralarda üretim gerçekleştirilir. Leylandi yetiştiriciliği için tercih edilen bir diğer yöntem ise tohumdan yetiştirmedir. Ancak bu yöntem diğer yönteme göre daha zor ve zahmetli olması nedeniyle çok fazla tercih edilmemektedir. Bu nedenle bahsettiğimiz ilk yöntem daha çok rağbet görmektedir.



Leylandi fidanları yaklaşık olarak dört yıl içerisinde satılacak boyuta ulaşır ve pazarlanırlar. Bu bitkilerin çok büyük etki yaratan bir zararlısı yoktur. Ancak yaprak kurduna rastlanabilmektedir. Yine enfeksiyon olarak ise mantar görülebiliyor. Eğer bakımları olması gerektiği gibi yapılırsa ve uygun koşullarda yetiştirilirse tamamına yakını sorunsuz bir şekilde büyür ve gelişir.

Leylandiler suyu çok fazla seven bitkilerdir. Bu nedenle genişçe açılan çanak içerisine taşıncaya kadar su doldurulur. Yaz aylarında günde 2-3 kez, kış aylarında ise haftada bir kez sulanmaları yeterlidir. Bu bitkilerin budamasına da dikkat edilmeli ve en fazla ana gövdeye bir karış kalacak kadar budanmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Limoni Servi Özellikleri

Limon servi güneş sever. Rüzgara dayanıklıdır, hatta deniz yakınlarında bile rüzgardan zarar görmez. Uyumlu ve kolay büyütülebilen bir ağaçtır. Soğuk havadan etkilenmez. Genç fidanlar -10 dereceye kadar dayanır, hatta daha büyük ağaçlar daha soğuk havalara dahi dayanabilir. Limoni servi, saksı içinde de çok hoş görünüm sağlayan ve uzun süre dayanan bir ağaçtır. Geniş bir toprak saksı içinde her tür dış mekanda birkaç sene boyunca yetiştirilebilir. Ağacın kabuğu koyu kırmızımsı renkli ve pulsu çatlaklıdır. Dallar yana ve yukarıya yöneliktir. Pulsu yapraklar belirgin altın sarısı renginde, hoş kokulu, sıralar halinde dizilmişlerdir.  Türkiye’de de yetişebilmektedir. İyi drenajlı ve verimli toprakları sever. Fakir topraklara uyum sağlar. Tuzlu ve sahil topraklarında da yetişmektedir.  Şiddetli donlardan zarar görür. Işığı sever ve Ilıman iklimde güzel yetişmektedir. Kullanıldığı yerler:  Altın sarısı yaprakları ile dekoratif bir park ve bahçe bitkisidir. Soliter, k...

Leylandi özellikleri

Leylandi Özellikleri Melez Servi olarak da adlandırılan bitkinin latince orijinal adı: Cupressocyparis x leylandii  dir. Leylandi bitkisi iki ayrı tür olan Alaska Sediri (Chamaecyparis nootkatensis) ve Monterey servisi’nin (Cupressus macrocarpa) çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’ de rastlantısal olarak ortaya çıkarılmıştır. Bu bitkinin pek çok varyasyonu elde edilmiştir. İlk başlarda noel ağacı olarak kullanılmak üzere yetiştirilmiş olsa da daha sonraki dönemlerde çoğunlukla bahçelerde çit oluşturmak ve peyzaj uygulamalarında soliter gruplandırma olarak kullanılmaktadır. Bitki konik bir yapıya sahip olup, 15-20 metreye kadar uzaya bilmektedir. Bazı makalelerde 7 metre genişlik yapabildiğinden bahsedilmektedir. Sık formlu ve her mevsim yeşil yapraklı bitkilerdir.  Sürgünleri ince ve narindir, sürgünlerin zedelenmesi büyüdüğü zaman düzgün gövdesinin bir nebze bozulmasına yol açabilir, ayrıca yaprakları dört köşelidir. Humusca fakir yapıya sahip kumlu balçık top...

Çitlerin ve odunsu bitkilerin budanması

Odunsu bitkilerin kesilmesi bahçe mevsiminin başlamasıyla birlikte yapılması gereken ilk işlerden birisidir. Çitler, çalılar veya ağaçlar; doğru kesim yeni sürgünler için son derece önemlidir. Çitleri ve odunsu bitkileri budarken lütfen bölgeye özgü dinlenme dönemlerine riayet ediniz. Dinlenme dönemleri bitkiler için olduğundan ziyade içlerinde bulunan kuş yuvalarını korumak içindir. Dolayısıyla, yuva yapma mevsiminde çitlerin, çalıların budanması kuşların üreme alanlarının kolayca bozulmasına yol açabileceği için çitler ve ağaçsı bitkiler bu dönemlerde temizlenmemeli veya kesilmemelidir. Profesyonel budama Odunsu bitkileri keserken aşağıda belirtilenleri birbirinden ayırt etmeliyiz: • Gövdenin budanması • Seçici budama • Şekillendirme ve bakım budaması 1. Gövdenin budanması Burada ağaçsı bitkiler yer seviyesinin yaklaşık 20 cm üzerinde el genişliğinde kesilir, bu işlemden sonra bitkiler yeniden filizlenir. Ancak, yaban hayatını korumak için çalılar, çitler uzunlukla...