Ana içeriğe atla

Leylandi (Cupressocyparis leylandii) Türü ve Özellikleri

Cupressocyparis leylandii , Türkiye’de bilinen adıyla Melez Servi (Selvi) anavatanı İngiltere olan bir ibreli ağaç türüdür. Melez servi olarak da adlandırılan leylandi bitkisi iki ayrı tür olan alaska sediri (chamaecyparis nootkatensis) ve monterey servisinin (cupressus macrocarpa) doğal yolla çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’de rastlantı sonucu bulunmuştur.  Yağmur yağdığında veya dallarını kestiğinizde ferahlatıcı ve hoş bir koku yayarak benzer türlerden ayrılır.


Konik yapılı, çabuk büyüyen bir türdür. gelişimini tamamladıktan sonra boyu ortalama 20-25 m’yi bulabilir. 7 metreye kadar genişlik yapabilen, sık formlu, her mevsim yeşil bitkilerdir. Sert don olaylarına dayanıklı olmakla birlikte -20 derece soğuğa kadar dayanabilir.

Yaprak renkleri koyu yeşil, mavi , yeşil beyaz, yeşil sarı ve gri olabilir. İyi güneş alan yerlerde ve nemli ortamda büyüme potansiyelini maksimum olarak gösterir. Kısmen gölgeye ve kuraklık şartlarına da dayanımı yüksek olduğundan suyun az olduğu bölgelerde de kullanılabilir.

Genel kullanım alanları olarak olarak çitler, karayolları, meydanlar, noel ağaçları ve bahçe etrafında doğal bir duvar oluşturmayı (rüzgar, ses gibi faktörleri engellemek) sayabiliriz. Budamaya dayanıklı olduğundan değişik şekiller vermek için sık sık budanabilir. Bilinen hastalıklar ve zararlılara oldukça dayanıklıdır, dikkat edilmesi gereken hastalık olarak pamukçuk hastalığı sayılabilir.

Yazın iki-üç günde bir , kışın ise haftada bir sulanması yeterli olacaktır. Boyları 10-15 metreyi bulmaktadır. Her mevsim yeşil kalır ancak bazen güneş ve besin eksikliğine bağlı olarak yapraklarda sararmalar görülebilir.

Duvar oluşturmada dikkat edilmesi gerekenleri sayacak olursak öncelikle dikimde fidanların yakınlıkları 40cm’i geçmemelidir. Daha yakın aralıklarda fidanlar birbirlerinin büyümesi ve köklenmesinde engel teşkil eder. Optimum fidan aralığı 50-70 cm arası olmalıdır. İlk birkaç yıl budama yapılmayarak ağaçların birbirleriyle belli bir form tutması önerilmekte olup, ilk yıllarında uygun sulama ve gübreleme ile yetiştirilmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Limoni Servi Özellikleri

Limon servi güneş sever. Rüzgara dayanıklıdır, hatta deniz yakınlarında bile rüzgardan zarar görmez. Uyumlu ve kolay büyütülebilen bir ağaçtır. Soğuk havadan etkilenmez. Genç fidanlar -10 dereceye kadar dayanır, hatta daha büyük ağaçlar daha soğuk havalara dahi dayanabilir. Limoni servi, saksı içinde de çok hoş görünüm sağlayan ve uzun süre dayanan bir ağaçtır. Geniş bir toprak saksı içinde her tür dış mekanda birkaç sene boyunca yetiştirilebilir. Ağacın kabuğu koyu kırmızımsı renkli ve pulsu çatlaklıdır. Dallar yana ve yukarıya yöneliktir. Pulsu yapraklar belirgin altın sarısı renginde, hoş kokulu, sıralar halinde dizilmişlerdir.  Türkiye’de de yetişebilmektedir. İyi drenajlı ve verimli toprakları sever. Fakir topraklara uyum sağlar. Tuzlu ve sahil topraklarında da yetişmektedir.  Şiddetli donlardan zarar görür. Işığı sever ve Ilıman iklimde güzel yetişmektedir. Kullanıldığı yerler:  Altın sarısı yaprakları ile dekoratif bir park ve bahçe bitkisidir. Soliter, k...

Leylandi özellikleri

Leylandi Özellikleri Melez Servi olarak da adlandırılan bitkinin latince orijinal adı: Cupressocyparis x leylandii  dir. Leylandi bitkisi iki ayrı tür olan Alaska Sediri (Chamaecyparis nootkatensis) ve Monterey servisi’nin (Cupressus macrocarpa) çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’ de rastlantısal olarak ortaya çıkarılmıştır. Bu bitkinin pek çok varyasyonu elde edilmiştir. İlk başlarda noel ağacı olarak kullanılmak üzere yetiştirilmiş olsa da daha sonraki dönemlerde çoğunlukla bahçelerde çit oluşturmak ve peyzaj uygulamalarında soliter gruplandırma olarak kullanılmaktadır. Bitki konik bir yapıya sahip olup, 15-20 metreye kadar uzaya bilmektedir. Bazı makalelerde 7 metre genişlik yapabildiğinden bahsedilmektedir. Sık formlu ve her mevsim yeşil yapraklı bitkilerdir.  Sürgünleri ince ve narindir, sürgünlerin zedelenmesi büyüdüğü zaman düzgün gövdesinin bir nebze bozulmasına yol açabilir, ayrıca yaprakları dört köşelidir. Humusca fakir yapıya sahip kumlu balçık top...

Çitlerin ve odunsu bitkilerin budanması

Odunsu bitkilerin kesilmesi bahçe mevsiminin başlamasıyla birlikte yapılması gereken ilk işlerden birisidir. Çitler, çalılar veya ağaçlar; doğru kesim yeni sürgünler için son derece önemlidir. Çitleri ve odunsu bitkileri budarken lütfen bölgeye özgü dinlenme dönemlerine riayet ediniz. Dinlenme dönemleri bitkiler için olduğundan ziyade içlerinde bulunan kuş yuvalarını korumak içindir. Dolayısıyla, yuva yapma mevsiminde çitlerin, çalıların budanması kuşların üreme alanlarının kolayca bozulmasına yol açabileceği için çitler ve ağaçsı bitkiler bu dönemlerde temizlenmemeli veya kesilmemelidir. Profesyonel budama Odunsu bitkileri keserken aşağıda belirtilenleri birbirinden ayırt etmeliyiz: • Gövdenin budanması • Seçici budama • Şekillendirme ve bakım budaması 1. Gövdenin budanması Burada ağaçsı bitkiler yer seviyesinin yaklaşık 20 cm üzerinde el genişliğinde kesilir, bu işlemden sonra bitkiler yeniden filizlenir. Ancak, yaban hayatını korumak için çalılar, çitler uzunlukla...