Ana içeriğe atla

Canlı çit çeşitleri nelerdir?

Gelişi güzel (düzensiz) yada (düzenli) şekillendirilmiş, tek yada çok türden oluşturulmuş, alçak,yüksek yada orta boylu, koruma yada sadece dekoratif amaçlı oluşturulmuş çitler olarak sıralanabilir. Kısaca incelemek gerekirse;

Biçilmiş (düzenli) canlı çitler:

Genellikle tek tip bitkinin kullanımıyla oluşturulurlar. Özel bahçelerin kenarlarını çevrelemek amaçlı kullanım için çok uygundur. Çabuk büyümesi, diğerlerine oranla daha ucuza mal olması olumlu yönleridir. Fakat bakımlı görünümünü koruyabilmesi için yılda iki kez budanması gerekmektedir. Tek tür bitkilerle oluşturulan canlı çitlerin en önemli dezavantajı hastalık  durumunda ortaya çıkar. Tek bir bitki hastalandığında, kısa bir süre içinde çitteki tüm bitkilere yayılabilir.  Bu durumda aynı hastalığa karşı benzer duyarlılığı göstermeyen türlerin karışımından oluşturulmuş bir canlı çit daha sağlıklı olacaktır. Ve yine tek tip bitkiyle oluşturulan canlı çitlerde bir bitkinin ölmesi durumunda yerini doldurmak, çok türle oluşturulmuş çittekinden  çok daha zor olacaktır.

Tek tür kullanılarak oluşturulan çitlerde genellikle, mazı, servi, defne gibi türler kullanılır.

Çitinizi oluşturacak türü, yakalamak istediğiniz çit yüksekliğini hesaba katarak seçiniz:

* 1 – 2 m arası yükseklikte bir canlı çit arzu ediyorsanız, alanınızın ekolojisine uygunluğunu da kontrol ederek, Berberis, Pyracantha, Elaeagnus, Ilex, Viburnum tinus, Osmanthus, Pittosporum, Taxus baccata...gibi bitkiler kullanmanız uygun olacaktır.

* 2 m.den daha yüksek bir çit oluşturacaksanız, Carpinus betulus, Prunus laurocerasus, Cupressocyparis, Chamaecyparis, Cupressus, Thuja... gibi cinsleri kullanmanız gerekir.

Alçak boylu  bordürler: Bunlar, Fransız bahçelerinde olduğu gibi, bir bitki yastığını çevreleyen yada bir yol boyunca eşlik eden, sadece dekorasyon amaçlı kullanılan bordürlerdir. Bu amaçla en sık kullanılan bitki şimşirdir. Büyümesi oldukça yavaş olan bu küçük çit bitkisi değişik boyutlarda budanabilir fakat ilk sene, genç bitkilere, gelişimlerini tamamlayabilmeleri için, dokunulmamalıdır. Büyüme hızı daha yüksek bitkiler de kullanılabilir. Örneğin Lonicera nitida, Rosmarinus officinalis gibi.


Düzensiz çitler:

Bunlar çiçekli, kırsal bitkilerden oluşan çitlerdir; herdem yeşil ve yaprağını döken çalıların karışımından oluşurlar. Mevsimlere göre değişen  dekoratif nitelikleri göz önüne alınarak seçilmelidirler (çiçeklenme, yapraklanma, meyvelenmelerine göre). Bu tür çitlerde en az üçte bir oranında herdem yeşil türler kullanılmalıdır. Farklı türlerdeki bitkilerden oluşturuldukları için hastalıklara karşı daha dirençlidirler. Bahçenin yüz ölçümüne göre, alana orta boylu ağaçlar getirilebilir. Özellikle yerli türlerden seçilmeleri doğru olacaktır, örneğin akçaağaç, kuş üvezi vb... En gür bitkiler de dahil, yılda bir kere yapılacak budama yeterli olacaktır. Budamanın çiçeklenme zamanları dikkate alınarak yapılması gerekmektedir: Kışın çiçek açan bitkilerde şubatta, ilkbaharda çiçeklenen bitkilerde ise çiçeklenmeleri bittikten sonra olmalıdır.

Kalınlığı 2m.yi aşan canlı çitlere ağaçlandırma  şeridi denir; özellikle bahçenin dip kısmında yer alırlar yada komşu iki büyük bahçeyi ayırmada kullanılırlar.

Yüksekliğin belirleyici faktör olduğu canlı çitlerde tür seçimi:

Ortalama yükseklikte (1-2 m arası) bir canlı çit için, Berberis, Cotoneaster, Crataegus, Chaenomeles, Cornus, Corylus, Elaeagnus, Escallonia, Forsythia, İlex, Kerria, Ligustrum, Osmanthus, Philadelphus, Ribes, Sambuscus, Spiraea, Viburnum kullanılabilir.

2 m.den daha yüksek çitler için, büyük ağaççıklar  ve küçük ağaçlardan, Acer, Amelanchier, Carpinus, Fagus, Prunus, Syringa, Tamarix kullanılabilir.


Rüzgar perdeleri

3 m.den yüksek olurlar, ibrelilerden ve ağaççıklardan oluşurlar. Ön ve arka yüzlerinden budanarak boylamasına büyümeleri için teşvik edilirler. İbrelilerin iki sıralı  dikilmeleri gerekmektedir ( Chamaecyparis, Cupressocyparis, Cupressus, Picea, Thuja,...). Büyük rüzgar perdeleri (6m.nin üzerinde) bunlara ilave olarak yapraklı ağaçları da içerebilir (Carpinus, Betulus, Quercus,...).

Koruma amaçlı çitler:

Budanarak şekillendirilmiş ya da serbest büyümeye bırakılmış bitkilerden oluşan çitlerdir. Bu canlı çiti oluşturmada kullanılan ana bitkiler dikenlilerdir (İlex, Berberis, Pyracantha...). Bitkilendirme diğer klasik canlı çitlere oranla daha yoğun yapılmalıdır. Bitkilerin hafif birbirlerine eğik dikilmeleri, daha iyi karışmalarına ve dolayısı ile  kapalılığın artmasına yarayacaktır.

Çitler ve çevreleri

Diğer bitkilendirme türlerinde olduğu gibi 2 metre kuralı burada da geçerlidir: boyu 2 m.yi geçmeyen canlı çitler için mülkiyet sınırından 50 cm, boyu 2 m.yi aşanlar içinse mülkiyet sınırından en az 2 m içeriye girilerek dikim yapılmalıdır. Eğer komşu bahçenin sahibinin onayı olursa, canlı çit tam mülkiyet sınırı üzerine de oluşturulabilir. Bu durumda çit komşu ile ortak kullanılan bir çit olabilir. Dolayısı ile çitin bakımı her iki tarafa da ait olur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Limoni Servi Özellikleri

Limon servi güneş sever. Rüzgara dayanıklıdır, hatta deniz yakınlarında bile rüzgardan zarar görmez. Uyumlu ve kolay büyütülebilen bir ağaçtır. Soğuk havadan etkilenmez. Genç fidanlar -10 dereceye kadar dayanır, hatta daha büyük ağaçlar daha soğuk havalara dahi dayanabilir. Limoni servi, saksı içinde de çok hoş görünüm sağlayan ve uzun süre dayanan bir ağaçtır. Geniş bir toprak saksı içinde her tür dış mekanda birkaç sene boyunca yetiştirilebilir. Ağacın kabuğu koyu kırmızımsı renkli ve pulsu çatlaklıdır. Dallar yana ve yukarıya yöneliktir. Pulsu yapraklar belirgin altın sarısı renginde, hoş kokulu, sıralar halinde dizilmişlerdir.  Türkiye’de de yetişebilmektedir. İyi drenajlı ve verimli toprakları sever. Fakir topraklara uyum sağlar. Tuzlu ve sahil topraklarında da yetişmektedir.  Şiddetli donlardan zarar görür. Işığı sever ve Ilıman iklimde güzel yetişmektedir. Kullanıldığı yerler:  Altın sarısı yaprakları ile dekoratif bir park ve bahçe bitkisidir. Soliter, küçük gruplar,

Leylandi özellikleri

Leylandi Özellikleri Melez Servi olarak da adlandırılan bitkinin latince orijinal adı: Cupressocyparis x leylandii  dir. Leylandi bitkisi iki ayrı tür olan Alaska Sediri (Chamaecyparis nootkatensis) ve Monterey servisi’nin (Cupressus macrocarpa) çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’ de rastlantısal olarak ortaya çıkarılmıştır. Bu bitkinin pek çok varyasyonu elde edilmiştir. İlk başlarda noel ağacı olarak kullanılmak üzere yetiştirilmiş olsa da daha sonraki dönemlerde çoğunlukla bahçelerde çit oluşturmak ve peyzaj uygulamalarında soliter gruplandırma olarak kullanılmaktadır. Bitki konik bir yapıya sahip olup, 15-20 metreye kadar uzaya bilmektedir. Bazı makalelerde 7 metre genişlik yapabildiğinden bahsedilmektedir. Sık formlu ve her mevsim yeşil yapraklı bitkilerdir.  Sürgünleri ince ve narindir, sürgünlerin zedelenmesi büyüdüğü zaman düzgün gövdesinin bir nebze bozulmasına yol açabilir, ayrıca yaprakları dört köşelidir. Humusca fakir yapıya sahip kumlu balçık topraklarda

Leylandi (Cupressocyparis leylandii) Türü ve Özellikleri

Cupressocyparis leylandii , Türkiye’de bilinen adıyla Melez Servi (Selvi) anavatanı İngiltere olan bir ibreli ağaç türüdür. Melez servi olarak da adlandırılan leylandi bitkisi iki ayrı tür olan alaska sediri (chamaecyparis nootkatensis) ve monterey servisinin (cupressus macrocarpa) doğal yolla çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’de rastlantı sonucu bulunmuştur.  Yağmur yağdığında veya dallarını kestiğinizde ferahlatıcı ve hoş bir koku yayarak benzer türlerden ayrılır. Konik yapılı, çabuk büyüyen bir türdür. gelişimini tamamladıktan sonra boyu ortalama 20-25 m’yi bulabilir. 7 metreye kadar genişlik yapabilen, sık formlu, her mevsim yeşil bitkilerdir. Sert don olaylarına dayanıklı olmakla birlikte -20 derece soğuğa kadar dayanabilir. Yaprak renkleri koyu yeşil, mavi , yeşil beyaz, yeşil sarı ve gri olabilir. İyi güneş alan yerlerde ve nemli ortamda büyüme potansiyelini maksimum olarak gösterir. Kısmen gölgeye ve kuraklık şartlarına da dayanımı yüksek olduğundan suyun az