Ana içeriğe atla

Bahçelerimizin vazgeçilmezidir çit bitkileri

Bahçelerimizin vazgeçilmezidir çit bitkileri. Çitlerin bahçemize katkıları doğal ve estetik görselliğin yanında yararları da çok… Rüzgara karşı perde görevi yaparak bahçemizdeki bitkileri ve bahçemize rüzgarın vereceği zarardan korur. Bunun yanında gürültü toz ve toprağı da tutup azaltabilir. Tabi ki çit bitkilerini seçerken iklim şartlarına, o bölgedeki suyun durumuna ve en önemlisi toprağın kalite ve cinsine göre karar verilmelidir. Verimsiz ve susuz bahçelere miyoforum ve servi çitler doğru bir seçim olur. Su sorunu olmayan bir bahçeye ise önereceğim pitosforum bitkisi ile mükemmel bir sonuç alırsınız. Daha yavaş büyüyen bu çitlerin bakımı daha kolay olur ayrıca ilkbahar mevsiminde açtığı çiçekler ile bahçenize güzellik katmanın yanında güzel kokusu ile de bahçe keyfinizi artıracaktır. 


Son zamanlarda yaygınlaşan hastalık ve zararlılardan dolayı çit bitkilerini seçerken dikkatli olunmalı. Özellikle miyaforum çit bitkisinde yaygın olan örgülü beyazsinek (mily bugs) sorunları yüzünden fazla tercih edilmemeye başladı. Miyaforumun yerine daha dayanıklı ve daha az etkilenen bitkiler seçilmeli. 

Yüksek çit bitkileri için boylu mazı, leylandi veya limoni servi ilk tercihleriniz olabilir. Bu türler kısa zamanda büyüyen ve aynı zamanda neme ve çürümeye karşı oldukça dayanıklı kökleri olan türlerdir. 

Çit bitkilerinin ekimi yapılırken bitkinin doğal dallanma şekline göre yapılmalıdır. Geniş yapraklıların 60-90 cm., servi çitlerin 35-40 cm. arası olmalıdır. Limoni servilerde ise 1m. aralıklarla dikilmesi uygun olur, bu çitlerin boyu 3-4 m. ye kadar ulaşır. 



Çitlerin Kesimi ve Bakımı 

Çitlerin istenilen performansa ulaşması için topraktaki besin maddelerinin tam olması yanında bakımı ve sürekliliğinin de önemi büyük. Sulama yeteri kadar yapılmalı ve vitamin takviyesi aksatılmamalıdır. En önemlisi ise çitlerin düzenli olarak kesilmesidir. Doğru, düzgün ve keskin bir kesim bunun için kaliteli aletleri tercih etmeniz gerekir. Yorulmadan konforlu çalışma yapabileceğiniz yapışmaz maddeyle kaplı keskin çit makasları veya rahat hafif ve kullanışlı ileri teknoloji çit kesme makinalarını tecih etmelisiniz. Tabi ki herzaman olduğu gibi bu konuda da GARDENA markasına güvenebilirsiniz. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Limoni Servi Özellikleri

Limon servi güneş sever. Rüzgara dayanıklıdır, hatta deniz yakınlarında bile rüzgardan zarar görmez. Uyumlu ve kolay büyütülebilen bir ağaçtır. Soğuk havadan etkilenmez. Genç fidanlar -10 dereceye kadar dayanır, hatta daha büyük ağaçlar daha soğuk havalara dahi dayanabilir. Limoni servi, saksı içinde de çok hoş görünüm sağlayan ve uzun süre dayanan bir ağaçtır. Geniş bir toprak saksı içinde her tür dış mekanda birkaç sene boyunca yetiştirilebilir. Ağacın kabuğu koyu kırmızımsı renkli ve pulsu çatlaklıdır. Dallar yana ve yukarıya yöneliktir. Pulsu yapraklar belirgin altın sarısı renginde, hoş kokulu, sıralar halinde dizilmişlerdir.  Türkiye’de de yetişebilmektedir. İyi drenajlı ve verimli toprakları sever. Fakir topraklara uyum sağlar. Tuzlu ve sahil topraklarında da yetişmektedir.  Şiddetli donlardan zarar görür. Işığı sever ve Ilıman iklimde güzel yetişmektedir. Kullanıldığı yerler:  Altın sarısı yaprakları ile dekoratif bir park ve bahçe bitkisidir. Soliter, küçük gruplar,

Leylandi özellikleri

Leylandi Özellikleri Melez Servi olarak da adlandırılan bitkinin latince orijinal adı: Cupressocyparis x leylandii  dir. Leylandi bitkisi iki ayrı tür olan Alaska Sediri (Chamaecyparis nootkatensis) ve Monterey servisi’nin (Cupressus macrocarpa) çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’ de rastlantısal olarak ortaya çıkarılmıştır. Bu bitkinin pek çok varyasyonu elde edilmiştir. İlk başlarda noel ağacı olarak kullanılmak üzere yetiştirilmiş olsa da daha sonraki dönemlerde çoğunlukla bahçelerde çit oluşturmak ve peyzaj uygulamalarında soliter gruplandırma olarak kullanılmaktadır. Bitki konik bir yapıya sahip olup, 15-20 metreye kadar uzaya bilmektedir. Bazı makalelerde 7 metre genişlik yapabildiğinden bahsedilmektedir. Sık formlu ve her mevsim yeşil yapraklı bitkilerdir.  Sürgünleri ince ve narindir, sürgünlerin zedelenmesi büyüdüğü zaman düzgün gövdesinin bir nebze bozulmasına yol açabilir, ayrıca yaprakları dört köşelidir. Humusca fakir yapıya sahip kumlu balçık topraklarda

Leylandi (Cupressocyparis leylandii) Türü ve Özellikleri

Cupressocyparis leylandii , Türkiye’de bilinen adıyla Melez Servi (Selvi) anavatanı İngiltere olan bir ibreli ağaç türüdür. Melez servi olarak da adlandırılan leylandi bitkisi iki ayrı tür olan alaska sediri (chamaecyparis nootkatensis) ve monterey servisinin (cupressus macrocarpa) doğal yolla çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’de rastlantı sonucu bulunmuştur.  Yağmur yağdığında veya dallarını kestiğinizde ferahlatıcı ve hoş bir koku yayarak benzer türlerden ayrılır. Konik yapılı, çabuk büyüyen bir türdür. gelişimini tamamladıktan sonra boyu ortalama 20-25 m’yi bulabilir. 7 metreye kadar genişlik yapabilen, sık formlu, her mevsim yeşil bitkilerdir. Sert don olaylarına dayanıklı olmakla birlikte -20 derece soğuğa kadar dayanabilir. Yaprak renkleri koyu yeşil, mavi , yeşil beyaz, yeşil sarı ve gri olabilir. İyi güneş alan yerlerde ve nemli ortamda büyüme potansiyelini maksimum olarak gösterir. Kısmen gölgeye ve kuraklık şartlarına da dayanımı yüksek olduğundan suyun az