Ana içeriğe atla

Bahçe Çiti Bitkileri

Bahçeleri çit ile parçalara ayırmak eskiden en sık kullanılan yöntemler arasında yer alıyordu. Günümüzde ise çitler yerine bahçe çiti bitkileri arasından uygun olan bir tanesi tercih edilebilir ve bu şekilde kullanılabilir.

Bahçe çiti kullanımına uygun bitkiler bodur olmalı ve kolay budanabilmelidir. Bunun yanı sıra yaprak dökmemeli ve zararlılara karşıda yüksek toleransa sahip olmalıdır. Genellikle bahçe çiti için kullanılan bitkiler büyük oranda bitki mağazalarında satılabilir. Fide olarak satılacağı gibi ağaç olarak kurulmak üzere de satın alınabilmektedir.

Bahçe Çit Bitkileri Nelerdir
İsim isim saymak gerekirse eskiden bu yana sıklıkla kullanılan ve çitlik ismi ile bilinen çamların yanı sıra son dönemlerde farklı ülkelerden getirilen bitkilerde kullanılabilir. Ligüstrüm, mavi selvi, batı mazısı, yalancı selvi, limon selvisi, leylandi, taflan gibi bahçe bitkileri çit için sık kullanılan bitkiler arasında yer almaktadır. Bunun dışında bazı sentetik çit bitkisi görünümünde bitkilerden de yararlanılabilir.

Bahçe Çit Bitkileri Fiyatları
Aslında detaylı bir araştırma yaptığımı söyleyemem. Ama kısacık araştırmamda bile bahçe çit bitkileri fiyatlarında korkunç bir dalgalanma olduğunu görerek şaşkınlığımı gizleyemedim. Fiyatlar ürünün üretildiği yere ve temin edildiği ülkelere göre 2 tl ile 100 tl arasında farklılık gösteriyor. Bazen bizzat üretim  yerinden satın alamayacağınız kadar ucuz fiyatlara internet üzerinden bahçe çit bitkileri seçeneklerine de ulaşabiliyorsunuz.

Bahçe Çit Bitkileri Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sıcak soğuk toleransları son derece önemlidir. Sadece fiyatına bakarak satın almak yerine tür hakkında kısa bir araştırma yapmanın da sağlıklı olacağı unutulmamalıdır. Bunun için biraz da o türün su isteğine de özen gösterilmelidir. Çok sık bakım yapılamayacak bağ evi ve kışlık/yazlık evler gibi adresler için daha fazla kendi başına yaşamayı tercih edilen türlerin alınması gerekebilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Limoni Servi Özellikleri

Limon servi güneş sever. Rüzgara dayanıklıdır, hatta deniz yakınlarında bile rüzgardan zarar görmez. Uyumlu ve kolay büyütülebilen bir ağaçtır. Soğuk havadan etkilenmez. Genç fidanlar -10 dereceye kadar dayanır, hatta daha büyük ağaçlar daha soğuk havalara dahi dayanabilir. Limoni servi, saksı içinde de çok hoş görünüm sağlayan ve uzun süre dayanan bir ağaçtır. Geniş bir toprak saksı içinde her tür dış mekanda birkaç sene boyunca yetiştirilebilir. Ağacın kabuğu koyu kırmızımsı renkli ve pulsu çatlaklıdır. Dallar yana ve yukarıya yöneliktir. Pulsu yapraklar belirgin altın sarısı renginde, hoş kokulu, sıralar halinde dizilmişlerdir.  Türkiye’de de yetişebilmektedir. İyi drenajlı ve verimli toprakları sever. Fakir topraklara uyum sağlar. Tuzlu ve sahil topraklarında da yetişmektedir.  Şiddetli donlardan zarar görür. Işığı sever ve Ilıman iklimde güzel yetişmektedir. Kullanıldığı yerler:  Altın sarısı yaprakları ile dekoratif bir park ve bahçe bitkisidir. Soliter, küçük gruplar,

Leylandi özellikleri

Leylandi Özellikleri Melez Servi olarak da adlandırılan bitkinin latince orijinal adı: Cupressocyparis x leylandii  dir. Leylandi bitkisi iki ayrı tür olan Alaska Sediri (Chamaecyparis nootkatensis) ve Monterey servisi’nin (Cupressus macrocarpa) çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’ de rastlantısal olarak ortaya çıkarılmıştır. Bu bitkinin pek çok varyasyonu elde edilmiştir. İlk başlarda noel ağacı olarak kullanılmak üzere yetiştirilmiş olsa da daha sonraki dönemlerde çoğunlukla bahçelerde çit oluşturmak ve peyzaj uygulamalarında soliter gruplandırma olarak kullanılmaktadır. Bitki konik bir yapıya sahip olup, 15-20 metreye kadar uzaya bilmektedir. Bazı makalelerde 7 metre genişlik yapabildiğinden bahsedilmektedir. Sık formlu ve her mevsim yeşil yapraklı bitkilerdir.  Sürgünleri ince ve narindir, sürgünlerin zedelenmesi büyüdüğü zaman düzgün gövdesinin bir nebze bozulmasına yol açabilir, ayrıca yaprakları dört köşelidir. Humusca fakir yapıya sahip kumlu balçık topraklarda

Leylandi (Cupressocyparis leylandii) Türü ve Özellikleri

Cupressocyparis leylandii , Türkiye’de bilinen adıyla Melez Servi (Selvi) anavatanı İngiltere olan bir ibreli ağaç türüdür. Melez servi olarak da adlandırılan leylandi bitkisi iki ayrı tür olan alaska sediri (chamaecyparis nootkatensis) ve monterey servisinin (cupressus macrocarpa) doğal yolla çaprazlanması sonucu 1888 yılında İngiltere’de rastlantı sonucu bulunmuştur.  Yağmur yağdığında veya dallarını kestiğinizde ferahlatıcı ve hoş bir koku yayarak benzer türlerden ayrılır. Konik yapılı, çabuk büyüyen bir türdür. gelişimini tamamladıktan sonra boyu ortalama 20-25 m’yi bulabilir. 7 metreye kadar genişlik yapabilen, sık formlu, her mevsim yeşil bitkilerdir. Sert don olaylarına dayanıklı olmakla birlikte -20 derece soğuğa kadar dayanabilir. Yaprak renkleri koyu yeşil, mavi , yeşil beyaz, yeşil sarı ve gri olabilir. İyi güneş alan yerlerde ve nemli ortamda büyüme potansiyelini maksimum olarak gösterir. Kısmen gölgeye ve kuraklık şartlarına da dayanımı yüksek olduğundan suyun az